Halk arasında şeker hastalığı ismiyle bilinen diyabet, insülin hormonunun eksik olması ve/veya yeterince salgılanmasına rağmen vücutta kullanılamaması sonucu oluşan kronik bir hastalıktır.
Ülkemizde 18 yaş altında 30.000 dolayında Tip 1 diyabetli çocuk bulunmakta ve bunların en az 23.000’nini okul çağındaki çocuklar oluşturmaktadır.
Günümüzde Tip 1 diyabetli çocukların tedavisinde günde 6-10 kez kan şekeri ölçümü ya da sensörle sürekli glukoz izlemi ve bu bilgilere dayalı olarak günde 4 kez insülin enjeksiyonu veya insülin pompa tedavisi kullanılmaktadır. Tip 1 diyabetli çocuklar tedavinin gerekleri yapıldığında normal ve başarılı bir ömür sürdürebilmektedir.
Bunun için çocuk diyabet ekipleri, aileler, öğretmenler arasında iş birliği yapılması gerekmektedir.
Diyabetli çocukların okulda yaşadığı sorunları çözebilmek için Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği tarafından, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı ile iş birliği yapılarak Kasım 2010’da Okulda Diyabet Programı başlatılmıştır. Bu programın amaçları, diyabetli çocukların okuldaki bakımlarını güçlendirmek ve öğretmen ve öğrencilere çocuklarda diyabet bulgularını öğreterek erken tanı konmasına yardımcı olmaktır.
Okulda Diyabet Programı Eğitim Platformu için lütfen tıklayınız.
Kaynak: okuldadiyabet.meb.gov.tr